Hållbarhet

Vår ambition är att lämna ett så litet klimatspår efter oss som möjligt under året. Med en klump i magen inför vetskapen att vi inte förmår göra någon stor skillnad för människans sammantagna åverkan på naturen ska vi i varje steg göra vårt bästa att åtminstone på det lilla planet, vad gäller Malla och besättningen genomföra resan med gott samvete.

Bränsle

Vi tankade vår dieseltank trekvartsfull i Oxelösund veckan före avresa i juni 2020. I första hand är det vinden som driver oss fram! Motor används vid till och frånläggning, när det inte blåser något alls och vi måste passa en tid att komma fram om det är rimligt avstånd och i eventuell nödsituation. Tyvärr måste man använda motorn även genom Kielkanalen om inte vindförhållanderna är optimala.

All el som vi använder ombord kommer från vårt lilla vindkraftverk och solpaneler. Det går inte att låna energi. Först sol eller vind sen konsumtion.

Vårt mål är att bränsletanken ska räcka till Portugal åtminstone. Återkommer om hur det går.

Sophantering

Vi sorterar precis som hemma. Komposterbart avfall slänger vi i havet antingen som det är eller ihopsamlat i degraderbar påse. Vi har inrättat en extra avfallshörna för plast, metall och pant som sorteras i hamnar. Tyvärr har vi noterat i hamnar längs Sveriges ostkust att det mesta förväntas läggas i contaniner för restavfall, dvs går ej att separera mjuk och hårdplast och papper som hemma. Åtminstone hamnar allt på en sopstation där någon sortering sker.

Vår kiss och bajstank kan vi tömma med slang där det finns för detta avsedd anordning. Annars åker detta ut i öppet hav. Vi tömmer aldrig i skärgård såklart men detta är ett bekymmer var det än sker i Östersjön och vi har inte funnit någon bra lösning. Även om det, i skenet av övriga utsläpp av gigantiska dimensioner längs Östersjön, verkar banalt är det nåt som gnager varje gång tanken behöver tömmas. Tips?

Algblomning i Östersjön

Konsumtion

I första hand vegetarisk mathållning. Vid festligare tillfällen blir det kyckling. Annars planerar vi att äta mycket egenfångad fisk!! Som bas har vi lastat båten full med bönor linser och ris…

För att budgeten ska räcka till mycket roligt ska vi inte äta på restaurang oftare än en gång i veckan. Följdeffekten är klimatpositiv.

Hemmasydda tygkassar används till inköp och kassörskorna verkar hittills tålmodigt väga våra grönsaker utan emballage.