Kanal 77

APRIL 9, 2021AGOTA.MALMBORG@TELIA.COMBO PÅ BÅT Jag menar inte på kabel-tv. Utan den radiotrafik på VHF som sammanlänkar seglare och utgör en helt egen kommunikationsmetod för oss. Som alla metoder har den sina fördelar och begränsningar,

APRIL 9, 2021AGOTA.MALMBORG@TELIA.COMBO PÅ BÅT

Jag menar inte på kabel-tv. Utan den radiotrafik på VHF som sammanlänkar seglare och utgör en helt egen kommunikationsmetod för oss. Som alla metoder har den sina fördelar och begränsningar, men helt klart kommer radioanropen för oss alltid att sammanknippas med livet på båten.

Känslan. När det sprakade till i radion under Atlantkorsningen och strax därefter kunde vi skönja en annan mast i horisonten. Den enda vi mötte på hela 26 dagar…

”Swedish flagged boat, Swedish flagged boat, Swedish flagged boat, this is sailing yacht Indigo, Indigo, Indigo. Do you read me?”
Det blev en leende pratstund med Någon Annan. Vi är inte helt ensamma. Hur har vindarna, vågorna varit? Har de fångat fisk? Var började de och vart är målet?
Nästa dag hade vi kommit utom syn och radiohåll från varandra igen…

Världen över gäller att kanal 16 är anrops och nödkanal vilket ger en viss trygghet. Om någon anropar är man faktiskt skyldig att stå till förfogande och göra vad man kan för att hjälpa den nödställde.
Det finns ett officiellt och stramt allmänt vedertaget språkbruk via VHF radion och god radiodiciplin förväntas.
Hamnkaptenen kontaktas på en bestämd kanal när man anhåller om att få lägga till i en hamn, det är rentav lite högtidligt ombord när man efter en längre seglats hör kaptenen anropa hamnen och be att få segla in ”sailing yacht Malla, Malla, Malla”…

När detta officiella lite strama sätt att tala sedan blandas med det allmänna chit-chattet i en vik kan det bli ganska underhållande. Många båtar använder ”slaskkanalen”, kanal 77 för att höras om ditten och datten. Det pågår planering av utflykter, måltider, badning, bra tips om var man tankar, handlar, äter och hur man undviker olika faror eller dåliga ankringsplatser. Det växer fram interna skämt såklart och man lär känna några typiska röster. En del båtar, företrädelsevis de med ungdomar ombord använder radion mer än andra och de flesta har handhållna radion så att den del av besättningen som inte är ombord (ungdomarna) kan kommunicera med kvarvarande (föräldrarna)… Då kan man följa ett helt förlopp med t ex ”Our Peace” (stora båten), ”Little Peace” (gummijollen), ”Walking Peace” (person på land) och ”Any Peace” (när ingen alls vill svara)….

Ibland går radion så varm att vår kapten helt enkelt stänger av den. Men det dröjer inte länge förrän den smyger sig på igen, för vem vill inte höra en liten änglaröst från en femårig leksugen granne ropa på radion precis på samma sätt som de vuxna.

En udda sak med denna kommunikation är att det alltid finns många fler åhörare än deltagare… Som således får sig ett och annat gott skratt när någon undrar vad som serveras till middag ombord eller när en dåligt fördold flirt går ut i etern…

”Bloggläsare, bloggläsare bloggläsare! Det här är Malla, Malla, Malla som önskar en skön helg kantad av vårblommor och god mat och kanske en rask promenad! Vi saknar er men har det bra….Klart slut. ”

En tanke på “Kanal 77

  1. Man blir så glada att läsa allt ni skriver. Lite befriande att läsa om er radiokommunikation. Kan inte låta bli att le.
    När jag tänker på min/ vår skräckblandade förtjusning när prehospital väljer att Rakla in nästa larm … Hur var det nu knapp in när jag pratar, ska jag säga ”kom ”?eller vem ska avsluta ” kom”..
    Tror mig veta att er kommunikation är mer befriande och härlig och som en egen värld med din egen radiopublik.
    Var rädda om er. Vi tänker på er ofta Tänk vad tiden ändå springer… mot att vi snart får se er igen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *