Om söndagsfrukost och golfströmmen

Varje dag äter vi frukost tills vi blir klara. Gröt, ägg, yoghurt (båttillverkad), scones efter önskemål eller ibland alltihopa. I början av resan förundrades jag över kvällarna som kändes som lördag varje dag. Och så

Varje dag äter vi frukost tills vi blir klara. Gröt, ägg, yoghurt (båttillverkad), scones efter önskemål eller ibland alltihopa. I början av resan förundrades jag över kvällarna som kändes som lördag varje dag. Och så kunde det såklart inte förbli för alltid. Nu uppskattar jag mer söndagsfrukostarna. Varje dag.

Vi har för några månader sedan infört alkoholtillåtna och icke alkoholtillåtna veckodagar för att bibehålla hälsan, men en rejäl frukost borde vara en mänsklig rättighet.

Jolly Harbour: solnedgång utan sundowner

I Antigua finns affärer som mycket liknar det överflöd vi har lyckan att komma ifrån. Och visst, maten är en central fråga för oss seglare av det skälet att vi alltid måste finna den på nya platser, vi behöver ofta planera och bunkra den, släpa den hem och få det att hålla och inte minst, vi har tid att avnjuta den.

Så varför blir jag smått olycklig av att spatsera runt i en välsorterad, luftkonditionerad och ren supermarket?

Finn ett fel…

Var finns de lokala småproducenterna? Det mesta är importerat åt mig och andra seglare, superyachtmänniskor och rika amerikaner som äger semesterhus här för att vi ska känna oss hemma och gudbevars inte bli utan vår söndagsfrukost med exakt rätt ingredienser… Och allt jag önskade var en stor saftig mango som faktiskt växer fem kilometer bort från affären.

Det blåser alltid, alltid från nordost eller ost och eftersom vi i stort sett alltid svajankrar, pekar båtens akter och därmed sittbrunn alltid i riktning mot solnedgången.

90 sekunder solnedgång

På samma sätt går strömmarna västerut på denna breddgrad och gör seglarens verklighet besvärlig om man mot förmodan vill österut.
Det vill vi ju. Åtminstone om vi vill hem. Vill vi? Det vill vi. Frågan är bara när. Och det är här golfströmmen kommer in i berättelsen. Ålyngel, värme till Sverige, regn till Storbritannien och så några seglare, alla får vi tacka bland annat golfströmmen att vi kommer rätt. Men vi får först kämpa oss norrut i ca tio dagar och bara lämpligt i maj och juni månad.

I hemskolan har vi studerat golfströmmen i geografi och fysik och i nyheterna har vi läst om att golfströmmen möjligen har försvagats. Allt landar i klimatpåverkan. Så vad väntar? Ska ålen simma vilse? Och….

Kanske är det seglare o govänner dags att handla lokalproducerad mat i möjligaste mån.

Turistbrist
Veckans fråga: vilket djur?

3 kommentarer på “Om söndagsfrukost och golfströmmen

  1. En förmån att få följa er resa så här på avstånd och få en liten glimt av er vardag, utmaningar, äventyr och fantastiska minnen ni skapar för livet. Du Agota är fantastisk på att skriva och få med alla skiftningar av både livet och naturen ni möter. Det är alltid lika spännande att logga in och se hur ni har det och hur det går för er. Ni gör något helt unikt och fantastiskt. Även om jag läser att ni har endel utmaningar och jag hoppas att krafterna och hälsan får komma åter snabbt.
    Efter en tid här hemma med snö och kyla, lyser solen, snön har smält bort och fåglarna kvittrar vår.
    Var rädda om er.

  2. Håller med tidifare talare, kul att få resa med er i tanken. Tack för alla uppdateringar. Ta hand om er

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *