Stormen

Stjärnklart. Månen som en halv vagga och dess ljusspegel mot båtens akter och över ett stillsamt hav med små krusningar. Enstaka böljande svall som ett avtryck efter senaste dygnets äventyr… Under gårdagskvällens filmvisning syntes åska

Stjärnklart. Månen som en halv vagga och dess ljusspegel mot båtens akter och över ett stillsamt hav med små krusningar. Enstaka böljande svall som ett avtryck efter senaste dygnets äventyr…

Under gårdagskvällens filmvisning syntes åska blixtra mot norr. Ljusspelet tilltog under natten till en oavbruten diskoteksbelysning med stroboskopiskt upplysta tjocka molnformationer. Över oss klar himmel och alla slags väderprognoser utan spår av oväder. Så hur långt är det till det otäcka? Vad ska man lita på mest? Känslan i magen eller avancerad teknik? Vi valde intuition. Som på jobbet. Agera förebyggande och resolut, inte skjuta upp det på grund av tröttheten i vargtimmarna. Vi tog ner alla komplicerade snören och medvindssegelsättning och lade om kursen rakt söderut för att fly…men stormar är såklart snabbare än båtar. Och väderprognoser långsammast. Sex timmar senare när allt var över kunde vi läsa om regnet som hade piskat oss hårt som hagel, vindbyar i stormstyrka upp till 24 m/s, och åskan som tur nog aldrig kom oss närmare än 6 sekunder mellan blixt och knall.

Påfrestande men nu är det gjort. Det blöta torkar snabbt upp och tröttheten botas med skön vila. Kvar står känslan av att ha klarat något. Också likt jobbet på förlossningen… ingen panik men en medvetenhet om farorna som lurar och en handlingsplan, en algoritm att följa och fokusera på.

Och barnen? Jodå, de verkar ha fattat något. Medan vi vuxna styrde båten så den fick vågorna och vinden i aktern balanserade de inne. Såg till att de var mätta och otörstiga. Och hade packat sina dyrbaraste ägodelar och annat viktigt för överlevnad. Bara ifall att…

Nu sover de sött.

Hälsningar från nattvakten 7/12 03.44, Malla-tid ( UTC-2h).

4 kommentarer på “Stormen

  1. Fy vad läskigt! Vi är glada att allt gick bra!! Kalla nerver utvecklas väl bäst i situationer när det hettar till. Ni har övat i akutrum och operationssalar så ni kan hålla huvet kallt på stora havet! Och tänk va coola ni kommer att vara när ni går från båtstormar tillbaka till sjukhuset!
    Kramar

  2. Det är som att läsa kapitel efter kapitel av en spännande bok, detta kapitel lite för spännande… Tänk att ni är där ute på Atlanten – nu, och att imorgon när vi vaknar här hemma är ni fortfarande där.
    Tänker på er mycket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *