Platanos verdes och ut ur EU

Med knackig spanska, många telefonsamtal, flera turer till olika polisstationer, diametralt olika besked från hjälpsamma spanjorskor, så har vi äntligen lyckats få en stämpel om att vi lämnar Teneriffa, Spanien och därmed EU. Och fem

Med knackig spanska, många telefonsamtal, flera turer till olika polisstationer, diametralt olika besked från hjälpsamma spanjorskor, så har vi äntligen lyckats få en stämpel om att vi lämnar Teneriffa, Spanien och därmed EU.
Och fem negativa covid 19 provsvar. För ett djupt hack i reskassan. En kostnad som vi från och med nu är inställda på att få upprepa vid varje landbyte Två gånger vilket begränsar antalet länder vi kan besöka och har påverkat att vi valt just St Vincent och Grenadinerna som första anhalt på andra sidan. En ögrupp med 30 öar att botanisera bland.

Vår extra besättning har anlänt! Redan på några dagar känns det som att vi inte vill vara utan Anneli. Hon har snabbt smält in på båten och utgör både trevligt sällskap och en ovärderlig extra två vuxenhänder.

Anneli

Listan är nu avbockad och igår kväll började det susa och rista i masterna i hamnen. Nattens luft har blivit sval och daggen ligger tjock på morgnarna. Det är dags att ge sig av mot sydligare breddgrader…

Seglarens hamstringsgener har slagit till ordentligt och i kombination med min faiblesse för frukt och grönt har detta resulterat i att ett skepp kommer lastat med vadå?

Vitaminer!

Vi har även stuvat ytterligare torrvaror och testat vår gennacker (stort ballongliknande segel i tunt tyg som ofta strular).

Vår vattentank rymmer ca 1000 liter vatten. Det låter mycket och är mycket men hur mycket vatten förbrukar Du på en dag?

Grönsaker i all ära men det absolut viktigaste är såklart vatten. Färden till vårt mål i Karibien beräknas ta tre veckor. På vägen ska fem personer dricka, äta, laga mat, diska och tvätta sig och kanske nåt plagg. Det innebär nya rutiner avseende vattenanvändning. Mycket får ersättas med havsvatten, strålen i kranen minskas genom att fotpumpas och handtvätt ersätts med tvättlappar. Förutom vattentank har vi extra 100 liter dricksvatten för överlevnad i mindre dunkar.

Havet är stort och båten är liten. En del av säkerhetsutrustningen är livflotte och en extra nödväska med bra ha grejer som fiskelina mer vatten, pass, pengar och ombyten bl a.

I väntan på att Elon Musk fixar klart med internetuppkoppling över hela världen får kommunikationen med omvärlden ske via en satellitmanick, Inreach, för vår del. Några kortare textmedddelanden kan väntas även på bloggen.

Idag är dagen för start och lite kulmen för denna resa hittills. Karibien ligger bara tre veckor bort….

2 kommentarer på “Platanos verdes och ut ur EU

  1. Så är så spännande att få följa med på er spännande resa. Härliga bilder och kul läsning. Jag önskar er en fin resa med små vågor och lagom vind i seglet. Kram Camilla. ( mormor Marthas jobbarkompis)

  2. St Vincent torde vara ett utmärkt val av ö att sikta mot. En rejäl fruktsallad om dagen håller skörbjuggen borta, klokt att ta med.
    Skulle själv tagit med några hönor med som kan producera ägg till frukost (och en tupp som väckarklocka).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *