De tre andra öarna

De flesta känner till Lanzarote, Gran Canaria och Teneriffa. Massturism, sol och bad. Fast i år minus massturism. Trots det relativt korta avståndet mellan Kanarieöarna, har de mindre öarna La Palma, La Gomera och El

De flesta känner till Lanzarote, Gran Canaria och Teneriffa. Massturism, sol och bad. Fast i år minus massturism.
Trots det relativt korta avståndet mellan Kanarieöarna, har de mindre öarna La Palma, La Gomera och El Hierro, förblivit siesta, mañana, mañana-öar. Kanske är ekonomisk utveckling och turistexploatering inte allas bästa dröm och de fåtaliga befolkningarna gör sig ingen brådska att få nåt gjort… Eller att plocka upp hundbajs som jag har på känn är första steget mot en turistmetropol.

La Palma
El Hierro

Hamnkaptenens arbetstimmar är inte särskilt ansträngande men när han dyker upp är han viktig och har man tur kan man få flytta in i den skyddade del av hamnen. Bli ett med lunket och glömma att man hade tänkt att passa en tid till nästa ö.

I Restinga, den sydligaste och sömnigaste stan på El Hierro, är hamnen under viss utveckling i ett knappt märkbart tempo. Mycket verkar dock att vara som det alltid har varit. Åtminstone om man frågar sköldpaddan som troget sedan många tiotals år följer med fiskebåten in och får sig en lättfångad munsbit dagligen.

Våra båtar med besättning längtar bort från den provisoriska tilläggningsplatsen där tidvattnet och vågorna riskerar att vi gnags mot en rostig mur. Som plåster på såren ser vi dock en obrydd stingrocka fladdra fram längs muren och lägga ägg!

Snorkling står överst på den dagliga att göra listan och barnen beter sig mer o mer som fiskar i vattnet. En helt ny värld finns därunder att upptäcka och deras förundran och iver är härlig att se samtidigt som det påminner om att man själv har tappat den där förmågan att njuta så.

Men så fort vi har lämnat La Restinga längtar vi tillbaka. Och La Gomera har vi mycket kvar att upptäcka. Men det sparar vi till vår efterlängtade gästbesättningar anländer…

Kevin lär sig buoyancy på riktigt…o 30 meters sikt vid dykning

Kompisbåtarna Lucky Girl och Lady Ann har långsamt utan att vi märkt blivit mer familj än vänner och det kommer att kännas konstigt att behöva skiljas åt inför och under överfarten till Karibien.

4 kommentarer på “De tre andra öarna

  1. Pojkarnas hopp i baljan med simfötter påminner mig om en scen i filmen Mamma Mia: https://youtu.be/AQKk1nkDa8U 🙂

   Har en fortsätt god tur, mellan öar, maskar och hundbajs !

   mchj – från dimmigt fuktigt höstskåne

   Nu påstår ert program att jag redan sagt det jag sagt! Hmmm ….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *