Vad är det som går och går men aldrig kommer fram?

En av de första gåtorna att lösa som barn. Barn lyser upp när de kommer på svaret eller rättare sagt en vuxen smartass upplyser dem om det. Så enkelt och självklart! Klockan, tiden. Men det

En av de första gåtorna att lösa som barn. Barn lyser upp när de kommer på svaret eller rättare sagt en vuxen smartass upplyser dem om det. Så enkelt och självklart! Klockan, tiden. Men det är ett misstag att göra, att tvinga på ett barn en sådan insikt istället för att själv försöka bibehålla barnets förmåga att vara i nuet dvs utanför klockan.

På senare tid (märk begreppet lite luddigare men ofrånkomligt ändå knutet till klockan) har jag ägnat mer och mer tid (oops där kom det igen) åt funderingar kring tidens elasticitet.

Som långseglare har vi tappat greppet om tiden i den klassiska bemärkelsen. Ett kvarglömt mobilalarm i Kevins telefon, som en relik från hemmalivet piper en gång i veckan för pianolektion, påminner oss om att det är torsdag kl 15. ”Oj” säger vi nästan varje gång. ”Är det Torsdag?” Och sen stänger nån av larmet.

Det är mer cyklerna som känns av än en linjär förflyttning i tiden. Det är nattimmarna i mörkret och dagtimmarna i ljuset. Cykler mellan mättnad och hunger. Skola och inte skola. Septitanken som fylls och när det är tomt. När vi förflyttar oss och när vi ligger i hamn. Att hitta ett berg, bestiga det och sen vilja upptäcka en ny plats.

La Palma (Kanarieöarna)

Så rullar det fram och åter som en våg. Ibland i balans men för det mesta ett sökande efter buoyancy. Kommer vi att tröttna? När vill man hem igen egentligen? Vi får kanske aldrig veta, då det finns ett distinkt slut. Slut på guldmynten, förhoppningsvis sammanfallande med slut på året. Ett år, en tid som mäts lika av alla men känns så olika.

Hälsningar från den flummiga nattvakten som nu siktar El Hierro…

4 kommentarer på “Vad är det som går och går men aldrig kommer fram?

  1. Det är som går och går och aldrig kommer fram är ju en gubbe som fastnat med hängslena i garderoben. Det vet väl alla! / Rufus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *