Fastlands – Portugal och mer kräm i båten

Vi har fått höstliga rapporter hemifrån. En speciell rytm man känner sen så många år. Skola, nya tag o uppstartsmöten på jobb, svamp i skogen och en slags igenknoppning inför vintern. I Cascais gapar stränderna

Vi har fått höstliga rapporter hemifrån. En speciell rytm man känner sen så många år. Skola, nya tag o uppstartsmöten på jobb, svamp i skogen och en slags igenknoppning inför vintern.
I Cascais gapar stränderna tomma, de vackra tonåringarna har iklätt sig skoluniformer, i viken finns nu bara vi, Lucky Girl, och en skabbig liten tysk 26 fotare.

Väderprognoserna är stökiga, ute på Atlanten avlöser lågtrycksvirvlarna varandra, speciellt mot Västindien och USA och det rätta tillfället för en tripp till Madeira vill bara inte infinna sig.

Men tid och tidsuppfattning är elastiskt. Utan inrutning blir det diffust. Väntan blir till frustration om det finns något tydligt bakom. Därför kan man råka missledas till frustration om målet är att segla till Madeira. Men om målet var resan har senaste veckan berikat oss mycket trots att det varit förklätt till väntan.

En morisk fästning vid Sintra. På bilden finns barnen Pank och Malmborg

Vi har lärt känna besättningen på Lucky Girl vars mål är Nya Zeeland där de kanske ska bosätta sig. De har också lärt oss att räkna med kostnader i SBU (En Standard Boat Unit =1000 Euro) och lite skotsk jargong.

En ny omgång i Lissabon med elsparkcyklar gav bra överblick av staden. Och busstur till den minst sagt märkligt sagolika staden Sintra övertygade om att fastlandet var lika spännande som kusten.

Vi har fått en helt ny batteribank monterad och får nu avnjuta känslan av att ha gott om ström till godo vid dagens slut. På båt tvingas man leva i nuet på många sätt. Dels är alla våra planer helt avhängiga på vädret för dagen. Energitillgången likaså då batterierna laddas antingen det blåser och/eller om det är soligt. Det är en lättfattlig ekvation även för de mindre att om det blåser eller är soligt lagras energin, att det finns ett maximum och att nästan allt vi gör på båten använder energi från det lagret. Vattenpumpen, lamporna, USB uttagen, TVn, mixern… Vi kan inte låna över våra tillgångar.
Det är en tanke jag vill bära med mig hem efter detta år.

De tunga batterierna lastas ombord av de starkaste…

7 kommentarer på “Fastlands – Portugal och mer kräm i båten

   1. Vi har för övrigt sett Sintra, när vi var på bröllop i Portugal härom sommaren. Det blev en del höjdmeter vill jag minnas.
    Jag lyckas inte lägga upp bilder här på nåt vettigt sätt, så det blir via whatsapp

 1. Jag blir sugen på att åka till Portugal…
  Såg de atlantiska ovädren på nyheterna o tänkte på er. Men det verkar inte som det går någon nöd på er.. skönt !

 2. Oh Agota, då vi läser blogg, längtar vi åter tillbaka till Portugal. Roligt att se ni har samma uppfattning om detta land liksom vi. Att susa runt upp i bergen är lika hissnande och vackert som utefter kusten. Såg på tv om dessa stormar på Atlanten och tänkte direkt på er. Skönt att se ni är förståndiga och inväntar bättre väderförhållanden. Ha det nu fortsatt gott och hälsa din familj. Kram Ann-Britt. PS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *