Tio kvadrat

Hur mycket plats behövs det för att kunna känna sig nöjd? Efter tre månader på båten tror vi att svaret är nästan hur lite som helst. Det krävs dock att alla har sina egna krypin

Hur mycket plats behövs det för att kunna känna sig nöjd? Efter tre månader på båten tror vi att svaret är nästan hur lite som helst. Det krävs dock att alla har sina egna krypin där man kan dra sig undan om man vill. Ändå är det de gemensamma utrymmena som är de populäraste och de sociala behoven verkar överträffa obehaget av trängsel.

Spel pyssel och häng på Malla med Lady Ann och Lucky Girl

Cascais är den prydliga upbeatförorten till Lissabon med fina små stränder restauranger för alla smaker och lägenheter till salu för 15 miljoner. Hamnavgiften är också därefter och inget för oss med andra ord. Tack vare en idealisk ankringsvik precis utanför hamnen och mitt i stadens centrum har vår, liksom många andras ankare vuxit fast här. Den röda fullmånen har hunnit halveras och Den Svenska Armadan har utökats med S/Y Sirenia från Göteborg och S/Y Lucky Girl som är från Skottland och därmed är det nu bara Armadan kort och slätt.

En annan hemlig ingrediens för att trivas med trångboddheten är den oftast ändlösa tomt med ”pool”. Vattnet som omger oss erbjuder en känsla av rymd. Det är vår lekplats men samtidigt också vår soptunna (för sånt som är nedbrytbart förstås). Vi delar det dessutom med en massa för oss mystiska varelser. En natt kunde jag inte sova pga ett nytt ljud som jag tyckte kom från skrovet som jag bäst kunde beskriva som ljudet av bubbelplast som någon knäpper sönder eller som kräftor på land låter. Flera dagar senare insåg jag att det faktiskt var en himla massa krabbor…

Vad gör vi om dagarna egentligen? Alla inomhusaktiviteter måste ske på dessa tio kvadrat vilket kräver ett ständigt iordningplockande. Fram till efter lunch pågår skolan och vi får lära oss mycket som har hunnits glömmas bort sen man själv gick på högstadiet.
Curriculumet, böckerna och de nätbaserade läroböckerna på Gleerups liksom möjligheten att via online Teams kunna följa det mesta som sker lektion för lektion hör helt klart till allt som bara blivit bättre med åren.

Vissa saker är densamma för vem fick inte göra en rutavbildning av seriefigur?

Hur litet kan ett kök vara men ändå vara funktionellt? Kanske inte så mycket mindre än den vi har men ironiskt nog hade det varit besvärligare med en större. I alla fall under gång då man behändigt blir fastkilad mellan diskhon och spisen… Här i Cascais med god tillgång till motsvarigheten till Ica Maxi har vi avnjutit många extra smaskiga rätter ombord. Även två familjer på en gång.

Hasselbackad butternutpumpa

Den skotska familjen har bidragit med nya idéer och kompetens i armadan. Vi har fått lära oss Pilates som avslut på joggingtur och om båtbatteribyte.

Cascais i morgonsol under joggingtur

Två kvadrat upptas av de två toaletterna ombord. Väl investerad yta och det faktum att pojkarna har en egen minskar på antalet nervsammanbrott som kan drabba mig om det blir för stökigt ombord.

På fördäck pågår en hel del aktiva och lata aktiviteter. Det är likt ett altandäck hemma…

En växt som tog fel på blomningssäsong och höst

Trots att det är fortfarande motsvarande svensk högsommarvärme är hösten i antågande. Växtligheten är torr, butikerna börjar skylta med jackor och vattnet flyter det ibland fram gulnade löv. I väntan på de rätta vindarna har vi beställt nya batterier då de gamla laddar ur sig allt snabbare. Under nästa vecka räknar vi med att både batterier och vindar kommer och det bär av mot Madeira.


Bonusmaterial:

Den sista kvadraten har vi offrat för ett specialuppdrag för en speciell vän…

3 kommentarer på “Tio kvadrat

 1. Intressant inlägg om hur stor yta man behöver för att trivas på en båt tillsammans med andra. Tur att ni har sjötomt och stor pool att svalka sig i.

 2. Nästan inte avundsjuk alls. 14 grader, 8 – 17, 2 timmars pendling, fönstermålning som inte blir av… Härligt att vi får lite annat perspektiv då och då från er.
  Puss & kram
  Lasse
  Passa er för späckhuggarflocken. (Det är väl flock när det är däggdjur? )

 3. Men wow vad härligt läsning!

  Otroligt väl skrivet och väldigt fängslande och beskrivande, känns som att jag för en kort stund var där med er!

  Vilken resa ni gör – livets resa och jag är så impad av er!

  // 🙂 Hanna din framtida bemanningsagent 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *