Och så när det hettar till

Så är det med segling. Stillsamts guppande timme efter timme. Sen febril aktivitet vid till- eller frånläggning. Planerat men ändå alltid improviserat. Vindriktning och styrka hamnplatsens storlek, strömmar, tvingar till snabba beslut. Jag har alltid

Så är det med segling. Stillsamts guppande timme efter timme. Sen febril aktivitet vid till- eller frånläggning. Planerat men ändå alltid improviserat. Vindriktning och styrka hamnplatsens storlek, strömmar, tvingar till snabba beslut. Jag har alltid ogillat dessa moment, förlusten av full kontroll. Grabbarna tjivas om att få göra det och vara den som styr…

Tack o lov sällan, men även mer allvarliga situationer kan uppstå med krav på full mobilisering. Lite som på en förlossningsavdelning… fast med många fler ”diagnoser”. Man vet aldrig vad.

Kvällsro i akterhytten förbyttes till fullt kaos när brandlukten nådde vår insikt och strax därefter även brandvarnarens sensorer.
Tusen tankar på några sekunder medan vi febrilt började leta efter källan. Ta fram brandsläckare brandfiltar ficklampor. Är barnen i säkerhet? Larma Lady Ann som ligger i samma vik. Lasse och Caroline kom genast till undsättning med ytterligare lampor, brandsläckare och sin ovärderliga support.

En äkta brand på båt kan bara sluta på ett sätt. Båten brinner upp snabbare än kvickt och seglingslivet är slut.
Lättnaden var såklart stor när vi till sist kunde lokalisera felet till en länspump i kölsvinet, kortslutning och bränd kabel samt en smältande nivåvakt.

Nivåvakt som har smält

Nu är vi i Cascais en stor och fin hamn i utkanten av Lissabon. Tropisk värme i luften, palmer och en kompetent båtelektriker ombord …

Ofta går någonting sönder. Av slitage eller bara av tidens gång. Eller så måttar vi lite fel, lägger i backen någon sekund för sent. Det finns gott om jobb med båtfix som kan portioneras ut lite lagom i tillvaron. För övrigt tar det vardagliga mycket tid i anspråk. Leta upp affären, kånka hem mat. Laga mat o diska, städa båten. Ha skola. Det som egentligen livet är. En stor skillnad mot hemmalivet är att mycket av ovan nämnda uppgifter är mer som ett nödvändigt ont och ett störande moment i för övrigt rullande klockfixerade schema hemma, medan det i nuet är essensen av dagen. Middagen är en trevlig höjdpunkt och ibland en utmaning för kreativiteten och balansen…

Belöning…

3 kommentarer på “Och så när det hettar till

    1. Tror inte att man kan simma med dessa delfiner i det vilda. Men de verkar uppskatta båtar och besättningar som entusiastiskt vinkar, pratar och interagerar på något vis. De kan hänga kvar kring båten i tjugo, trettio min och simma blixtsnabbt runt, under och i sicksack. Ibland krockar de lite med varann eller snarare medvetet dunsar in i varann som en lek men aldrig mot själva båten. De kommer upp och tittar på oss. Kanske om man lyckades följa en flock under längre tid och lärde känna hur det fungerar att man till sist skulle kunna ingå i leken o simma med dem…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *