Landet i skugga

Då var det dags för Portugal. Hemma hade vi fantiserat om detta land, värme, grillad fisk, små gränder, brokiga färger, stämning. Redan första kvällen visade det sig stämma ganska bra. Vår ankomst till Viana do

Då var det dags för Portugal. Hemma hade vi fantiserat om detta land, värme, grillad fisk, små gränder, brokiga färger, stämning.
Redan första kvällen visade det sig stämma ganska bra.

Viana do Castelo

Vår ankomst till Viana do Castelo sammanföll med årets mest spektakulära festival som trots Coronarelaterad nedtoning, klart ökade den lite spännande exotiska känsla som alltid drabbar oss vid ankomst till ett nytt land.

Vi hade även läst och hört om hårdhudade och nitiska myndighetspersoner och orimlig pappersexercis vid inklarering i hamn. Först något förvånade därefter roat fick vi uppleva ett mer festivalaktigt bemötande. På kvällen fanns ingen hamnkapten alls. På morgonen var vår egen kapten punktlig och utrustad med tjocka papperspärmen och fina stämplar. Han fann en bakfull, försenad och sliten hamnkapten som meddelade att vi får anmäla oss i nästa hamn då han inte mäktar med nåt så ansträngande och än mindre att ta betalt.

En nätt liten nyckelknippa vi skulle gömma under mattan när vi drog tyckte hamnkaptenen

Tidsomställningen med en timme mindre här i Portugal gjorde oss gott, och glada i hågen gav vi oss upp för berget till kyrkan och vidare upp i tornets högsta topp.

Belöningen var väl värd mödan. Några portugisiska änglar bestämde sig dessutom för att öva sina vackra stämmor just när vi var där i den alldeles speciella akustik som fanns i tornets översta våning.

Folkligt blandat med kitschigt, medeltid blandat med modernt. Mil efter mil sandstrand med stora vågor. Enkelt tillagad men god mat och bra priser. Befolkning som kan bra engelska. Gästvänlighet. Så varför åker de flesta till Spanien? Jag vet inte. Men ni som läser bloggen har chansen att tänka om….

Många seglare betraktar Portugal som transportsträcka och passerar på några dagar. Med tanke på bristen på öar, vikar, inga naturhamnar, dyra marinor, myriader av fiskeredskap som man får segla slalom mellan och stora Atlantsvall, är det förståeligt. MEN turistmöjligheterna på land och delfinerna i vattnet väger upp! Tummen upp och heja Portugal ut ur skuggan för Spanien!

3 kommentarer på “Landet i skugga

 1. Hej Alla !
  Tack att ni finns för att man känner med glädje .
  Vilka fina bilder !!!
  önskar er allt gått ,en trevlig resa .
  Saknar dig
  Randa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *