Bioluminiscens

Vi hade en biologilektion ombord då vi lämnade studieplanen lite grann. Och på natten hade vi fältstudier. Som elev och lärare likaledes hade stor glädje av. För vad minns jag starkast från den indiska landsbygden

Vi hade en biologilektion ombord då vi lämnade studieplanen lite grann. Och på natten hade vi fältstudier. Som elev och lärare likaledes hade stor glädje av. För vad minns jag starkast från den indiska landsbygden för tjugo år sedan? Eldflugorna förstås jag såg medan jag blev skjutsad på ett cykelflak, en natt då värmen i luften var den samma som det yttersta hudlagret och jag upplöstes i natten. Ett med de enda ljuspunkterna på näthinnan som utgjordes av ett stearinljus i det hemmagjorda cykellyset,stjärnorna och de tusentals eldflugorna som svärmade runt. Träden lystes upp som julgranar med ett samordnat blinkande, ett grönaktigt och imponerande ljusstarkt sken för att vara en liten insekts verk.
I tjugo år har jag nöjt mig med det sagolika underverk till upplevelse utan att undra hur eller varför. Så lång tid har jag inte tagit reda på något om luciferin och luciferas….

Kvällsbelysning på Malla

Som ”biologilärare” har jag fått nya ögon. Två under som upplevs ofta från båten och som vi inte tröttnar på är delfiner och mareld. Ironiskt nog är dessa också de svåraste att fånga på bild.

Marelden orsakas av riklig förekomst av ett dinoflagellat som alstrar ljus vid rörelse. En våg, ett barn som tar ett nattdopp, en fisk, det glittrar.

Havsväxt som föredrar att glittra dagtid

Ett nattligt besök på båttoaletten, det är beckmörkt och sinnena påverkade av sömnens så färska närvaro. Hjälp, himlavalvets stjärntäcke pumpas ner i havet genom toalettstolen! Det ljussprakar som ett tomtebloss fast med runda kanter och utan ljud. Och i nästa sekund, ah! Dinoflagellat, luciferin och rörelse. Jag somnar om med ett leende på läpparna.

Felix och fackelföreställningen (Foto Carro från S/Y Lady Ann)

Ovan ses en glimt av facklan tillverkad av bambu, kotte, ståltråd, tyg och tändvätska…Felix och Albin från kompisbåten har pysslat. Och visst fascinerar ljus och eld. Den flytande eldshowen fick applåder från båtarna i viken.

Trots kylan i vattnet och den svala luften, pågår diverse sommaraktiviteter med bad och upptäcktsfärder på land. Och båtliv med både skola, båtmeck och fortsatt trevliga kvällar med kompisbåtarna. Igår anlände vi till Vigo, en större stad strax före Portugals kust. Här ska motorbädden bytas (fyra stötdämpande tassar som motorn vilar på), vattentank fyllas, tvätt tvättas mm. Vi har nu också behövt säga adjö eller förhoppningsvis ”hasta luego” till S/Y Skyline och S/Y Modesty som tar en snabbare förbifart av Portugal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *