Maskerad?

Ju längre söderut vi kommit desto viktigare har ansiktsmaskerna/munskydden blivit. I Tyskland och Nederländerna och även Belgien upplevde vi ett avslappnat förhållande till munskydden. Mer som en rekommendation och det var tydligt att många bara

Ju längre söderut vi kommit desto viktigare har ansiktsmaskerna/munskydden blivit. I Tyskland och Nederländerna och även Belgien upplevde vi ett avslappnat förhållande till munskydden. Mer som en rekommendation och det var tydligt att många bara hade det på obligatoriska ställen för att vara lydiga medborgare.

Munskydd ett nytt inslag i naturen….

Fransmännen gav ett intryck av att faktiskt tro på munskyddets mirakulösa skyddseffekt. Det var mer aggressiva miner och tillsägelser när man glömde av det till exempel vid hamntoaletterna. Vi såg även båtägare som satt med munskydd på sig på sin båt. Idag seglade det in ett franskt par här i hamnen med munskydd på sig under gång…

Här i A Coruña och Spanien är det tydligt obligatoriskt att bära mask på offentlig plats dvs även på gator och inte bara i affärer och bussar.

Även yngre barn bär dessa masker vad som förefaller utan större motstånd. Det är en absurd syn och känsla att stanna upp och se människan så förändrad. En oupphörligt ständigt flöde av alldeles för många och för nära inpå varandra människor med halva ansiktet täkt. Halva kommunikationsytan avstängd. Hur påverkar det vår kultur egentligen?

Det är trots allt fullt ös med handel, restauranger, solbadare och vågbadare och ur skandinavisk synvinkel fantastiskt mycket människor överallt. Det är svårt att föreställa sig spöklikt tomma gator här för bara två månader sedan…

Logiken är dock inte glasklar kan snabbt konstateras. Om man äter på gatan t ex glass behöver man inte ha skyddet på. Likaså om man joggar. Eller vid nysning och hostning har vi noterat har spanjorerna för vana att skjuta skyddet åt sidan. …

Vi tillbringar mycket tid med besättningen på Lady Ann som vi till sist har sammanstrålat med. Det är väldigt trevligt och bra för båda familjerna att umgås utanför kärnfamiljen. Imorgon slår vi följe vidare söderut till en vik för fortsatta sommaraktiviteter med vindsurfing och hängmattehäng. Om några dagar räknar vi med att slå oss samman med ytterligare en svensk båt med tonårsbarn ombord.

Caroline och Lars på Lady Ann

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *