Om sjösjukans psykologi

Kroppens funktioner och det oerhörda mysterium hur allt hänger samman är minst sagt fascinerande. Och outforskat. Under termin två på läkarutbildningen trodde vi att allt skulle få en förklaring under den eon av tid som

Kroppens funktioner och det oerhörda mysterium hur allt hänger samman är minst sagt fascinerande. Och outforskat. Under termin två på läkarutbildningen trodde vi att allt skulle få en förklaring under den eon av tid som studierna räckte. Men var det någon som lyckades förklara hur det är möjligt att snubbla men inte ramla, varför vi hickar, varför några med tanken kan styra diverse automatiserade kroppsfunktioner och varför en del men inte andra blir sjösjuka? Nej. Tiden och erfarenheter som kliniker har inte gjort oss klokare på hur allt fungerar men mer ödmjuka inför den ”buoyancy” som varje minut utkämpas i varje kropp. Och framför allt hur precis allt är kopplat till själens status.

Kusinerna i Veberöd och kaninen Bonnie…

I skeppsapoteket finns medikamenter mot sjösjuka. Dessa funkar vad jag misstänker för att man tror att de funkar. Felix är skeptisk till ett läkemedel då han tydligt har identifierat att illamåendet kommer från hjärnan och inte magen. Hittills har vi inte provat dessa men imorgon när vi ger oss av mot Kiel ska vi sätta ett litet plåster bakom örat. Och det är ju nära hjärnan eller hur?

Ett intressant mysterium är att jag förr om åren aldrig ens kunde gå in i båten om det gungade lite grann på havet. Jag frågade mig själv hur livet skulle se ut på en långsegling med mig sittande orörlig på däck med pausknappen intryckt tills jag får gå iland. Det är såklart omöjligt inser man. Och om det är omöjligt är det då möjligt att jag bara bestämde mig för att göra något annat som är möjligt? Tex att inte vara sjösjuk som långseglare? Finner ingen annan förklaring än att så är fallet.

Känslan av ett ludd runt sinnena finns fortsatt där men det är som när man accepterar en obekväm fylla och inte kämpar emot. Jag går in, lagar mat, hämtar saker och lider med nån som ser ut att må illa men hittills har det inte drabbat mig. Finns ni där ute som har samma erfarenhet? Ska vi vara lite moderna och göra nån internetbaserad kurs? 🙂

3 kommentarer på “Om sjösjukans psykologi

  1. Tänk så mycket vi aldrig får reda på.. men att du gjort något omöjligt möjligt är högst sannolikt.
    Jag läser och väntar på nästa inlägg och känner mig äventyrlig bara av att få följa er på håll.

  2. Haha, exakt så känner vi också, äventyret lever med dina fina skildringar Ago! Det är nog svårt med dubbelblindade randomiserade studier kring sjösjuka, men det finns säkert mycket litteratur i ämnet som passar för en kurs! Många kramar från oss!

  3. Sjösjuka kan man verkligen fundera på .
    Minns att jag var ganska bersvärsfri när min familj seglade till Kiel med Kaina, men otroligt lätt blev sjuk de första åren på Clangula. Och varje sommar sen vi slutade segla regelbundet å.bara tog nån helg tur. Ha det fortsatt bra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *